Hvem skrev det anonyme brevet til Nordens Klippe i desember 1985?
I artikkelen "Gråbergaksjonen 1985" i Varanger årbok 2020 er det et avsnitt om et anonymt brev som Grubeforeningen Nordens Klippe mottok noen dager etter en debatt i NRK-fjernsynet den 5. desember 1985 mellom industriminister Petter Thomassen (H) og siviløkonom Torstein Dahle og hovedtillitsmann Stein Larsen:
"Anonymt brev til Nordens Klippe Noen dager etter debattprogrammet mottok Nordens Klippe et anonymt brev med med kommentarer til industriministerens imøtegåelse av vår påstand om at det meste av statens tilskudd til Sydvaranger ikke var kommet driften til gode. Brevet er åpenbart skrevet av en særdeles sentral person enten i Sydvaranger eller i statsadministrasjonen/departementet. I brevet står det bl.a.:
«I et TV-program 5.12.1985 ble det fra de ansattes side hevdet at bare en mindre del av Statens tilskudd på ca. 2.3 milliarder kr er kommet driften av selve selskapet til gode. Dette ble på en meget sterk - og usaklig - måte imøtegått av industriministeren. Selskapets ansatte har idet hovedsaklig rett i sin påstand, og Industridepartementet summerer tildels samme beløp flere ganger i sin oppstilling. Industridepartementet bør være klar over at en stor del av det oppgitte beløp skyldes disposisjoner som departementet har tatt/ikke tatt, og som tildels har vært mot selskapets ønsker og anbefalinger.»
Deretter går vedkommende systematisk og grundig gjennom lånegarantiene, rentekostnadene, kurstap, Emden (særlig grundig og kritisk og med detaljert innsikt i hva som skjedde under forhandlingene i Tyskland), datterselskapene og et sluttavsnitt hvor det bl.a. påpekes at det er Industridepartmentet som har utpekt styre og styreledere og at det er departementet som er ansvarlig. Særlig kritisk er vedkommende til Giljarhus, som ble styreleder i 1981, for da «fikk man inn folk som aldri hadde hatt befatning med bergverksdrift og heller ikke anlegg i Tyskland.»
Dokumentet er datert 6. desember 1985 og ble mottatt 11. desember 1985. Vi kunne ikke bruke det til noe som helst siden det var anonymt, men interessant er det likevel. Her er en meget sentral og opplyst kilde som er svært kritisk til både Industridepartementet og sydvarangerledelsen og som støttet oss på det faglige. Vedkommende har aldri stått frem og vi får vel aldri vite hvem det var. Hadde vedkommende stått frem og fortalt hva som faktisk skjedde i kulissene, kan man ikke ser bort fra at det kunne ha spilt en viktig rolle, om ikke i regjeringskretser, så kanskje i en del av opinionen."
Min vurdering den gang var at det var mest sannsynlig at vedkommende var en sentral person i Sydvaranger, men det kunne ikke ses bort fra at det fantes en kilde i industridepartementet som reagerte på Thomassens feilaktige avvisning av fakta. Siden jeg ikke hadde noe faktisk å bygge på og heller ikke kunnskap om hvem dette var, måtte jeg antyde flere alternativer.
Etter at Varanger årbok 2020 kom i salg, har jeg fått flere henvendelser med spekulasjoner om hvem denne personen kunne være og etter kvalifisert tips fra en tidligere sentral leder i A/S Sydvaranger, har jeg nå fått endelig bekreftelse fra to av hans sønner. En av dem skriver til meg:
"Min far signerte faktisk brevet, men på sin spesielle og meget underfundige måte. Brevet er datert 6.12. på hans bursdag. Dette var hans typiske og spesielle måte å bringe inn "small practical jokes" som krevde en skarpstilt oppmerksomhet på små detaljer. Brevet vitner jo ellers om en mann med ekstreme detaljkunnskaper og en særdeles skjerpet hukommelse." TV-debatten var som nevnt 5. desember, brevet er datert 6. desember og vi mottok det 11. desember. Jeg må innrømme at jeg var svært imponert over at dette omfattende brevet ble skrevet dagen etter debatten. Jeg har nå fått opplyst at han var meget rask på "avtrekkeren" og hadde en ekstrem arbeidskapasitet og var i stand til å reagere umiddelbart. Det er selvsagt også mulig at han daterte brevet nettopp i den hensikt som hans sønner antyder; som en skjult signatur.
Brevskriveren var Oddvar Lien (1929 - 2005), tidligere økonomisjef og viseadministrerende direktør i A/S Sydvaranger under Hans Lund-Andersen. Lien var også formann i byggekomitéen for Emden-anlegget - det forklarer den svært gode innsikten han hadde i Emden-avviklingen, som han beskriver i brevet. Og økonomisjef-stillingen ved A/S Sydvaranger forklarer den inngående oversikten over de statlige bevilgningene til A/S Sydvaranger og de de solide argumentene som ble fremført i brevet mot industriminister Petter Thomassens påstander.
Oddvar Lien kom til Kirkenes i 1963 og var økonomisjef i A/S Sydvaranger sammenhengende fra 1963 til 1982. Først i Kirkenes til familien flyttet til Oslo i 1973/74 og deretter ved hovedkontoret i Oslo frem til 1982, da han i protest mot styreformann Giljarhus sa opp jobben i Sydvaranger. Den uforsonlige konflikten med styreformann Giljarhus var årsaken til at han sa opp jobben og "gikk på dagen".
I 1985 var Lien ikke lenger ansatt i Sydvaranger, men ansatt som økonomidirektør i Det norske Nitridaksjeselskap i Tyssedal. Forklaringen på at han ikke ville stå frem er at han rundt 1985 var meget sentral i forbindelse med etableringen av ilmenittsmelteverket i Tyssedal og var mye i kontakt med statlige myndigheter. Han ville ikke at en eventuell involvering i konflikten ved A/S Sydvaranger - mot de sentrale politiske myndighetene og industridepartementet - skulle komme i et anstrengt motsetningsforhold til de politiske myndighetene i forbindelse med industrietableringer i Tyssedal. Dessuten ville han også være lojal mot sin nye arbeidsgiver
Det anonyme brevet av 6. desember 1985 til Grubeforeningen Nordens Klippe
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.