Hans Lund-Andersens - artikkel "Malmgrubene i vårt århundre" ble publisert i Bergverksnytt nr. 9-1997 og nr 1-1998. Dette er opprinnelig et foredrag han holdt på "Bergindustriens høstmøte" i 1997. Artikkelen ble publisert etter at Sydvaranger var nedlagt. Her finner man mange interessante synspunkter og vurderingerfra hans side. Hans prinsipielle utgangspunkt for bergverksdrift er "at man skal ta ut verdiene når man vet at de kan innkasseres." I hans fortelling om problemene til A/S Sydvaranger finner jeg ikke spor av manglende gråbergbryting på 1960-70-tallet. Han synes å legge vekt på prisutvikling, videreforedling og nye produkter (Emden) m.v. Muligens finner man i hans forretningsidé - om å ta ut verdiene raskest mulig - forklaringen på "rovdriften" og manglende gråbergbryting?
Han sier blant annet: "Derfor: Ta ut verdiene raskt, mens de er der. Men gjør som Orkla: Ta vare på overskuddene og plasser dem i nye, lønnsomme aktiviteter i en takt som samfunnet kan absorbere. å finne finne nye spesialprodukter og nye nisjer."
Satt på spissen: tøm gruva, bruk overskuddet til nye og lønnsomme prosjekter andre steder.
Hans hovedgrep da underskuddene i Sydvaranger kom fra 1976, var Emden. Her skulle i utgangspunktet malm fra Sydvaranger videreforedles ved bruk av billig norsk gass i Tyskland.
Min innvending den gang var at en storsatsing på Emden-anleggene ikke nødvendigvis ville sikre malmproduksjonen ved Sydvaranger; Emden kunne jo kjøpe jernmalm fra andre leverandører og på den måten sikre økt verdiskapning for eierne av Emden. Uten fjerning av gråberg i gruvene i Bjørnevatn, ville man i løpet av få år ikke lenger få ut malm fra dagbruddene. Hvis eierne og lederne i Oslo hadde Emden og en rekke andre gruver, ville ikke lenger gruvedriften ved Sydvaranger være så avgjørende. For oss som jobbet og bodde i Sør-Varanger var imidlertid gruvedriften i kommunen det viktigste. Det var liten trøst i at lederne i Oslo hadde jobb med å forvalte Emden-anleggene og de mange små-gruvevene rund om i Norge. For oss i Sør-Varanger var det da nedleggelse, arbeidsløshet og fraflytting som eventuelt var konsekvensen. Derfor var det avgjørende for oss at det ble satset ressurser i produksjonen ved A/S Sydvaranger - både i gruva og ellers i anleggene i Kirkenes.
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.